Iran/Pakistan (Afghanistan: on-hold)

In Afghanistan werkt Goedwerk Foundation samen met een NGO gevestigd in de hoofdstad Kabul. De NGO is geregistreerd bij het Ministerie van Economische Zaken om voor Afghanen hun sociale-, integratie-, landbouw- en onderwijsmogelijkheden te vergroten. Deze partner is actief betrokken in het terugkeerproces van Afghanen, zowel voorafgaand aan vertrek als bij aankomst. Vanuit Afghanistan werkt de partner daarnaast samen met lokale contacten in Iran en Pakistan.

Via onze partner in Afghanistan en ons Afghaanse netwerk in Nederland waren we continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Kort na het eerste nieuws kregen we te horen dat de situatie in korte tijd zou verslechteren en dat luchthavens zouden sluiten. Daarom, in onze november nieuwsbrief van 2021 hebben we de verklaring uitgegeven dat we hebben geen enkele terugkeer naar Afghanistan mogelijk gemaakt op deze keer. Ondanks de spanningen in het land, kreeg een verzoek van een jongen die dat wilde terugkeren naar zijn geboorteland. Het is een uitdagend jaar voor onze partner in Ethiopië, Eritrea en vooral Afghanistan. De onrust daarin landen hadden natuurlijk niet alleen effect op hun dagelijkse leven en de mogelijkheden bij terugkeer, maar ook op hun dagelijkse activiteiten als lokale NGO’s.

werkbezoek

Ons laatste werkbezoek aan Afghanistan

Begin 2020 stond er een spannend werkbezoek op de planning: twee collega’s van Goedwerk Foundation reisden op 20 februari naar Kabul voor een werkbezoek. Daar formaliseerden zij de samenwerking met onze partnerorganisatie en brachten zij een monitorbezoek aan de teruggekeerde meneer Moradi. Wegens de Corona-uitbraak in Qom konden zij helaas niet de teruggekeerde familie Pashangian uit Iran ontmoeten, maar via Skype liet het gezin weten dat terugkeer voor hen de juiste keuze was geweest.

Extra begeleiding

In de landen waar wij met onze eigen lokale partner samenwerken, kunnen wij extra ondersteuning na terugkeer bieden. Deze ondersteuning verschilt per land en kan bestaan uit:

Ophaalservice van het vliegveld;

Eerste opvang na aankomst;

Medische en psychische hulp;

Hulp bij juridische en praktische zaken;

Hulp bij het leggen van contacten in het thuisland;

Volgen van een (vak)training of (kleine) opleiding;

Hulp bij het vinden van werk en/of het opzetten van een eigen onderneming.

Neem contact met ons op om te weten wat wij in Afghanistan, Iran of Pakistan kunnen bieden.

Follow by Email
Instagram