Soher en Amira (Syrië)

Wanneer Soher haar man en Amira haar papa weer ziet, weten we niet.

Soher en Amira (Syrië)
31 jaar en 3 jaar, 2 jaar in Nederland
Perspectief: medische behandeling

Tweeëneenhalf jaar geleden is de echtgenoot van Soher naar Nederland gevlucht. Hij zocht een veilige haven voor hemzelf en voor zijn gezin, en vond deze in Nederland. Zijn vrouw Soher en dochter Amira zijn hem per vliegtuig achterna gereisd. Met zijn drieën beginnen ze een nieuw leven in Amsterdam-Noord. Toch maakt Soher het bijzondere besluit om samen met haar dochter terug te keren naar Syrië.

Het is een half jaar geleden als Soher ineens last krijgt van tintelingen in haar benen. Vele onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en onzekere tijden volgen. Tot op de dag van vertrek is er niet bekend wat Soher mankeert. Ze kan inmiddels nauwelijks meer lopen en zit zelfs in een rolstoel. Na contacten met ziekenhuizen in Europa en Syrië, besluit Soher een behandeling in Syrië te starten. In de hoop dat zij ooit weer zelfstandig kan lopen.

Goedwerk heeft intensief contact met de familie en de DT&V om het vertrek van moeder en dochter zo goed mogelijk te regelen. Vanwege de fysieke beperking van Soher zijn de collega’s van Goedwerk regelmatig bij het gezin in Amsterdam-Noord geweest. We hebben uitgebreid met het gezin gesproken over mogelijkheden na terugkeer in Syrië en alle praktische zaken rondom het vertrek.

Terug in Syrië

In Syrië worden Soher en haar dochter opgevangen door familie in Damascus. De eerste maanden in Syrië zullen vooral in het teken staan van medisch onderzoek, fysiotherapie en eventuele operaties. Alles is alvorens vertrek goed uitgezocht. Dochter Amira wordt opgevangen door familie en zal in Damascus naar school gaan. Wanneer dit weer mogelijk is huurt Soher haar eigen woning en start zij een mini-markt. Voor nu zal al haar energie en tijd uitgaan naar de medische behandeling en het (her)opbouwen van een leven in Syrië.

Emotioneel vertrek

Op de dag van vertrek worden Soher, haar dochter en echtgenoot opgehaald door een taxi. De situatie op Schiphol blijft tot het laatste moment spannend. Door een ontbrekende inreis-stempel wil de vliegmaatschappij Soher en haar dochter niet laten vliegen. De DT&V en Goedwerk hebben zich enorm ingezet en ervoor gezorgd dat beiden toch kunnen vliegen. Vlak voor de paspoortcontrole nemen moeder en dochter afscheid van hun echtgenoot en vader. Vanwege zijn Palestijnse achtergrond is het hem tot nu toe niet gelukt om aan een reisdocument te komen. Dat maakt het afscheid extra emotioneel voor het gezin. Een innige omhelzing en tranen, het zien van het afscheid maakt alle omstanders emotioneel.

Laatste berichten…

In Syrië zijn Soher en haar dochtertje goed opgevangen door familie in Damascus. En.. het allermooiste: inmiddels kan Soher weer lopen! We hebben nog regelmatig contact met Soher en haar echtgenoot en beiden zijn heel positief over het besluit terug te keren. Toch missen beiden elkaar erg en heeft haar echtgenoot moeite zich zonder zijn gezin thuis te voelen in Nederland. Wanneer het mogelijk is, zal ook hij terugkeren naar Syrië, vertelt hij ons meerdere keren.

Follow by Email
Instagram