Mohamed (Algerije)

Wanneer hij over zijn moeder praat, hoe ze er nu uit zou zien en hoe het zal zijn om zijn familie weer te zien, komen er tranen. Een grote, stoere vent maar zo kwetsbaar.

Mohamed (Algerije)
44 jaar, 17 jaar in Nederland
Perspectief: trouwen en weerzien met familie

Op een bijeenkomst in het Wereldhuis voor ongedocumenteerden maken wij kennis met Mohamed. Mohamed twijfelt al lange tijd of hij moet terugkeren naar Algerije. Hij wil graag horen wat onze organisatie hem kan bieden. Goedwerk is de enige terugkeerorganisatie die terugkeerders naar Algerije ondersteunt. Mede door onze Arabisch en Franssprekende collega, is hij overtuigd dat hij bij ons aan het goede adres is.

Mohamed is al zeventien jaar in Nederland. Hij is min of meer tegen zijn zin in naar Europa gekomen omdat zijn familie hem heeft aangemoedigd om weg te gaan. Hij heeft de oversteek naar Valencia met de boot gemaakt en vanuit daar zijn weg naar Amsterdam gevonden. Sindsdien heeft hij altijd moeite gehad om over terugkeer te praten en te denken. Hij heeft geen makkelijk leven in Nederland gehad en moet nu met weinig terug, terwijl zijn familie heel wat verwacht. Desondanks mist hij zijn familie enorm. Hij ziet ook dat hij en de Algerijnse gemeenschap, met wie hij ooit kwam, ouder wordt en wordt overgenomen door een nieuwe generatie. Het leven wordt taaier, en hij wordt ouder…

Eenmaal bij ons op kantoor praten we over zijn leven, zijn verleden en toekomst. Welke mogelijkheden er voor hem nog in het verschiet liggen. Al snel hebben we een klik met Mohamed en hij voelt zich op zijn gemak bij ons. Mohamed heeft geen telefoon. Hij heeft tijdelijk onze telefoon in bruikleen gekregen zodat hij vanaf de Bed Bad Brood-opvang in zijn eigen omgeving kan communiceren met zijn familie en contacten in Algerije. Dit is ook nodig voor het verkrijgen van zijn brondocument.

Kwetsbaar

Wanneer hij over zijn moeder praat, hoe ze er nu uit zou zien en hoe het zal zijn om zijn familie weer te zien, komen er tranen. Een grote, stoere vent maar zo kwetsbaar. Voordat we het weten hebben we zelf tranen in de ogen staan omdat Mohamed zo’n eerlijke, vriendelijke en oprechte man is.

Het contact met zijn familie is van groot belang in zijn terugkeerproces. Hij komt dagelijks op kantoor om te bellen en met ons te praten. Zijn broer regelt zijn geboorteakte en stuurt het per mail naar ons op. Het laisser passer is vervolgens in één keer geregeld. Zijn ticket kan nu geboekt worden.

Ondertussen werken we aan zijn terugkeerplan: hoe wil je je leven vorm gaan geven? Wat is voor jou belangrijk? Hoe bereik je wat je wilt? Hoe dan ook weet hij zeker dat hij terug wil gaan. We hebben zelden iemand gehad die zó graag terug wil. Hij doet ook alles zoals beloofd en met enthousiasme. Het is prettig hem te begeleiden.

Wanneer zijn vlucht geboekt is, gaan we op stap om zijn in-kind aan te schaffen. Hij vindt het moeilijk keuzes te maken omdat hij zo veel mogelijk van het geld wil meenemen naar Algerije. Hij is blij met alle spullen die hij mee kan nemen, zodat hij zijn nieuwe leven kan starten in Algerije.

De arbeidsmarkt zit niet om hem te springen gezien zijn leeftijd. Hij zegt dat iemand boven de 40 als oud wordt gezien. Vandaar dat hij de regie over zichzelf wil houden en een eigen taxibedrijf wil beginnen. Door de financiële bijdragen van DT&V en gemeente Amsterdam kan hij dit starten.

Eenmaal op Schiphol staat hij stralend doch trillend van de zenuwen klaar, maar liefst twee uur te vroeg. Hij is helemaal klaar voor vertrek en kan niet wachten. Hij verklapt op Schiphol pas aan ons dat het voor hem de eerste keer is dat hij gaat vliegen…

Als het moment daar is en we afscheid nemen twijfelt hij geen moment en omarmt ons flink. Hij nodigt ons van harte uit hem op te zoeken wanneer hij getrouwd is.

Mohamed, het ga je goed! En wie weet, tot ziens!

Laatste berichten…

Na zijn vertrek hebben we nog regelmatig contact met Mohamed. Hij ontmoette een vrouw, al hield de relatie helaas niet stand. Desondanks is hij erg blij om terug in zijn thuisland en bij zijn familie te zijn. Vooral het weerzien met zijn moeder doet hem goed. Een eigen taxibedrijfje heeft hij niet, al werkt hij wel met veel plezier in loondienst als taxichauffeur!

Follow by Email
Instagram