Nieuwsbrief N.1

Na vijf moeilijke jaren in Nederland denkt Sabu na over terugkeer, maar een grote belemmering is het gebrek aan contact met haar familie.

Welkom bij de allereerste nieuwsbrief van Goedwerk Foundation! Graag houden wij jullie vanaf heden maandelijks op de hoogte van onze werkzaamheden en van belangrijk nieuws vanuit de landen van herkomst. Ook zullen wij elke keer het verhaal van één van onze teruggekeerde deelnemers vertellen. In deze eerste editie bespreken wij o.a. hoe wij gedurende de Covid-19 pandemie te werk gaan, blikken wij terug op ons laatste werkbezoek aan Ethiopië en delen wij graag het mooie terugkeerverhaal van Sabu met jullie. Veel leesplezier!

Begeleiding in tijden van Covid-19

Toen het corona-virus in maart Nederland bereikte, had dit ook grote gevolgen voor de migratieketen en voor onze organisatie. Op 17 maart zagen wij ons genoodzaakt om onze begeleiding in persoon tijdelijk te stoppen. Gelukkig konden wij de individuele begeleiding van bestaande cliënten en nieuwkomers voortzetten door met hen te (video)bellen.
Na de versoepeling van de landelijke maatregelen is Goedwerk begin juni weer begonnen met het voeren van enkele face-to-face gesprekken bij ons op kantoor in Amsterdam (met inachtneming van de beschermingsmaatregelen). Sinds 12 juni bezoeken onze collega’s ook het kantoor in Rotterdam weer voor individuele gesprekken. We verwachten dat de groepsbijeenkomsten nog even op zich zullen laten wachten, maar we zijn erg blij om langzamerhand weer iedereen persoonlijk te kunnen ontvangen met een kop thee of koffie!

Laatste nieuws vanuit de landen van herkomst omtrent Covid-19

Gedurende de pandemie hebben wij via onze partnerorganisaties nieuws ontvangen over de situatie in de landen van herkomst.

Volgens de laatste nieuwsberichten is Eritrea in lock-down en zijn er geen vluchten van en naar het land. Ook gaan er geen vluchten van en naar Afghanistan, met uitzondering van vluchten met hulpgoederen vanuit China. Onze partner in Afghanistan voert zelf een aantal projecten uit om weduwen en andere kwetsbare groepen in deze periode van voedselpakketten te voorzien. De andere projecten zijn tijdelijk on-hold. Naar Ethiopië kan er wel gereisd worden, al dienen teruggekeerde Ethiopiërs twee weken op eigen kosten in quarantaine geplaatst te worden in een door de overheid aangewezen hotel. Men wordt daar op het vliegveld bevraagd naar Corona-gerelateerde klachten.

Tenslotte, in Libanon is de financiële situatie er door Covid-19 nog erger op achteruitgegaan. De voorraad aan beschikbare Amerikaanse dollars is nog steeds beperkt, en de Libanese pond heel zwak. Helaas betekent dat ook dat het éxtra moeilijk is geworden voor terugkeerders om hun fondsen te ontvangen.

Nieuwe collega

Sinds 6 april 2020 heeft Goedwerk er een nieuwe collega bij: Elora Scheij. Zij vervangt Iris Klaver in haar functie als projectmedewerker.

#TBT ons werkbezoek aan Ethiopië begin maart 2020

Nog net op tijd, voordat ons land in ‘intelligente’ lockdown ging, brachten twee collega’s van Goedwerk Foundation een werkbezoek aan Ethiopië. Het eerste doel van het werkbezoek bestond uit het monitoren van de recente terugkeer van Mulu en Sabu (lees haar verhaal hieronder). Daarnaast heeft Goedwerk gesprekken gevoerd met lokale contacten, in het kader van een nieuw microfinancieringsproject waarvan de pilot in Ethiopië zal worden uitgevoerd (hierover later meer…). Ten slotte, werd onze Eritrese partner uitgenodigd in Addis Ababa om met elkaar de samenwerking en het herintegratieproces van teruggekeerde deelnemers te evalueren. Al met al een erg geslaagde reis waarvan wij blij zijn dat wij deze nog konden maken. Vooral het weerzien met Sabu hadden wij niet willen missen!

Terugkeerverhaal Sabu

Met een enorme glimlach en eindeloos veel knuffels en kussen, worden we in het warme Nazereth begroet door Sabu. Ze pakt onze collega, die haar in Nederland begeleidde, stevig vast en dankt haar eindeloos.

Eerste kennismaking

In augustus 2019 komt Goedwerk via INLIA in contact met Sabu. Ze leidt een zeer geïsoleerd leven: vanwege de taalbarrière kan zij met niemand in de opvanglocatie communiceren. Het doet haar zichtbaar goed om onze collega, een landgenoot, te spreken. Sabu komt uit het onrustige Oromia. Ze heeft een gezin met zeven kinderen, waarvan er drie lid waren van een politieke verzetsgroep. Hierdoor liep de familie van Sabu zo’n groot risico dat zij hun woonplaats moesten verlaten. Alle kinderen verspreidden zich over het hele land. Met behulp van haar broer kon Sabu het land ontvluchtten en naar Nederland reizen. Toen ze in Nederland aankwam, had ze echter geen besef van waar ze terecht was gekomen en kon ze met niemand communiceren. Haar omgeving adviseerde asiel aan te vragen; helaas werd deze afgewezen.

Ze heeft haar kinderen inmiddels lange tijd niet gesproken. Na vijf moeilijke jaren in Nederland denkt ze na over terugkeer, maar een grote belemmering is het gebrek aan contact met haar familie. Haar eerste vraag is daarom of Goedwerk haar kan helpen bij de zoektocht naar haar kinderen in Ethiopië.

Contact met familie

Het lukt onze collega op den duur om contact te maken met haar zoon Hassan. Wanneer hij hem vertelt dat zijn moeder vanuit Nederland naar hem op zoek is kan Hassan het niet geloven: ‘Mijn moeder leeft nog?!’. Hassan vertelt dat hij na het uiteenvallen van de familie werd opgepakt en twee jaar in de gevangenis heeft gezeten. Nadat hij vrijkwam startte hij, tevergeefs, een zoektocht naar zijn moeder.

Uiteindelijk gingen de kinderen ervan uit dat hun moeder de oversteek naar Europa niet had overleefd. Hassan helpt bij het regelen van een brondocument. Helaas zijn er telkens onverwachtse obstakels, o.a. vanwege de politieke onrust in de regio, waardoor het hem niet lukt om het document naar te hoofdstad te sturen. Uiteindelijk besluit onze collega zelf naar Arsi Robe te reizen, een lange trip, om het document op te halen.

Vertrek

Op 4 februari 2020 kunnen wij dan eindelijk afscheid nemen van Sabu, voor wie enkele weken voor vertrek nog een bril is geregeld. Wij beloven haar dat we haar binnenkort op zullen zoeken in haar geboorteland.

Op bezoek in Ethiopië

Sabu is inmiddels één maand terug en haar zoon Hassan vertelt dat zijn moeder enorm moest wennen aan het klimaat en het eten. Toch is ze ongelofelijk blij om terug te zijn bij haar familie: ‘De tranen bleven maar stromen.’ Hassan zelf vindt het ongelofelijk bijzonder dat zijn moeder bij zijn gezin in huis woont, en dat zij zijn kinderen voor het eerst heeft kunnen ontmoeten.

Bijzondere dank aan Stichting INLIA voor de prettige samenwerking en aan DT&V en Stichting INLIA voor het mede mogelijk maken van extra financiële ondersteuning om een duurzame terugkeer te kunnen waarborgen.

Follow by Email
Instagram