Nieuwsbrief N.2

Graag blikken wij in deze editie terug op de laatste momenten van het jaar 2020 en delen wij het begin van 2021 met jullie. Vergeet vooral niet om het mooie verhaal van Mulu te lezen. Veel leesplezier!

Ali in het zonnetje!

Op ons kantoor in Eindhoven hebben we de eerste verjaardag van een van onze Eindhovense LVV-deelnemers mogen vieren. Ali werd 42 jaar en als verassing stond er taart voor hem klaar. Ali was blij verrast en enorm geëmotioneerd. Sinds hij zijn verblijfsvergunning kwijtraakte en op straat terecht kwam heeft hij zijn verjaardag niet meer écht gevierd, vertelt hij ons. Samen bellen we op zijn verzoek zijn zus in Noorwegen. We zijn blij dat we Ali op deze bijzondere dag in het zonnetje hebben kunnen zetten!

Terugkeerberichten

In december 2020 hebben wij twee cliënten mogen uitzwaaien. Allereerst, is cliënt Suni uit Rotterdam op 22 december, na meer dan 20 jaar weg te zijn geweest, naar zijn thuisland Marokko teruggekeerd. Daar werd hij met open armen door zijn moeder, broers en zussen ontvangen. Van één van zijn broers kregen wij een waarin hij ons hartelijk bedankte voor alle hulp die Suni had gekregen en ons vertelde dat whatsapp wij altijd bij hen in Marokko welkom zijn.

Een tweede cliënte is met de uitgebreide hulp van IOM teruggekeerd naar haar thuisland Suriname! In Suriname wil zij haar voetbalcarrière weer opstarten en haar school afmaken. Haar tante bedankte ons met een heel attent kaartje! “Ashley is heel erg blij om terug te zijn en bij haar nieuwe club. Onze hartelijke dank aan jullie allen”.

Het ga jullie goed Suni en Ashley!

Nieuwe partners in Ghana en Oeganda

Wij hechten veel waarde aan samenwerkingen met partners in landen van herkomst – dit is namelijk essentieel voor een degelijke begeleiding in Nederland én een duurzame terugkeer naar het land van herkomst.

Bij deze maken wij graag van de gelegenheid gebruik om onze nieuwe partnerorganisatie in Ghana aan jullie voor te stellen! De partner is gevestigd in de buurt van Accra en ondersteunt ons in de toekomstoriëntatie- en terugkeertrajecten met o.a.: vertaalwerk, uitzoeken van medische zaken, regelen van documenten, contact leggen met familieleden en natuurlijk met de opvang en ondersteuning na terugkeer.

Hiernaast zijn wij momenteel in een ver stadium voor wat betreft de samenwerking met een partnerorganisatie in Oeganda. Wij hopen in de volgende nieuwsbrief meer nieuws te kunnen brengen.

Symposium

In verband met de nieuwe lockdown hebben wij besloten om ons Symposium op te schorten tot een moment waarop wij jullie allen in het echt kunnen verwelkomen. Blijf ons volgen voor de nieuwe datum!

Terugkeerverhaal Mulu

Mulu is in januari 2020 met begeleiding van Goedwerk (GWF) vrijwillig naar Ethiopië teruggekeerd. In Ethiopië wilde Mulu zijn werk als chauffeur hervatten. Met de in-kind kon hij zijn rijbewijs upgraden naar truckchauffeur en zo een salaris van 20-30 duizend birr (400–500 euro) per maand verdienen. Dat was volgens hem genoeg om zijn gezin te onderhouden en geld te sparen.

Herintegratie

Na terugkeer heeft Mulu zijn rijbewijs geüpgraded en met hulp van vrienden en familie een tweedehands busje gekocht. Zo kon hij al snel aan de slag als chauffeur. GWF bood hem een lening aan in het kader van haar toekomstige microkredietproject maar volgens hem konden anderen het geld beter gebruiken.

Pech

Helaas was Mulu in december 2020 betrokken bij een auto-ongeluk. Een vrouw van 48 jaar oud verongelukte. Ondanks het feit dat het niet zijn schuld was, heerst in Ethiopie de traditie dat er smartgeld aan de familie van de overledene wordt betaald. Zelf hield hij ook letsel aan zijn ogen en arm over. Voor het smartgeld, eigen medicatie en het herstel van zijn auto had hij veel geld nodig. Hij moest hierdoor helaas zijn busje verkopen en was al zijn spaargeld kwijt.

Eigen schuld

Volgens zijn naaste familie en vrienden was dit allemaal niet gebeurd als hij in Nederland was gebleven. Dit was voor Mulu moeilijk te horen, zeker nu hij zich al zorgen maakte om zijn werkloosheid: hij kon zijn huur niet betalen en niet voor zijn vrouw en kind zorgen.

Mulu besloot onze collega Elias te benaderen. Hij werd door GWF gerust gesteld en gevraagd om zijn ondernemingsplan in te dienen.

Pooltafel

Met de lening wilde Mulu een pooltafel kopen en deze op een goede locatie verhuren aan jongeren. Hij vond zelf een locatie en via een vriend kon hij een tweedehands pooltafel in goede conditie aanschaffen.

Nadat onze partner in Ethiopië de levensvatbaarheid van het plan had onderzocht, zei GWF een lening toe van 25.000 birr. Mulu is nu eigenaar van een pooltafel en verdient rond de 15.000 birr per maand. Hij betaalt 2500 birr aan huur en houdt ongeveer 12.000 birr over.

Mulu zegt…

“Ik heb geen spijt van mijn terugkeer. Dit kan gebeuren. Ik ben zeer dankbaar voor de terugkeerbegeleiding van GWF. Na ongeveer een jaar, zijn zij mij niet vergeten. Ik heb nu weer een droom.”

GWF is bezig met het opzetten van haar microkredietproject voor terugkeerders. Ondanks het feit dat Mulu al was teruggekeerd, past zijn situatie in het kader van dit project . Zijn verhaal is een mooi voorbeeld van een hoe een kleine lening zo een groot verschil kan maken.

Follow by Email
Instagram