Nieuwsbrief N.3

De afgelopen twee maanden hebben wij een aantal mooie terugkeertrajecten kunnen finaliseren en hebben wij meegedaan aan twee boeiende conferenties. Lees verder om hier meer over te weten!

GWF (bijna) op Instagram!

De mooie verhalen en foto’s van onze deelnemers verdienen het om lezen en gezien te worden. Daarom willen wij alvast aankondigen dat wij een Instagram account aan het opzetten zijn. Mis de volgende nieuwsbrief niet voor de link naar de pagina!

Ramadan in Libië

Met de komst van de Ramadan kwam ook de wens voor een aantal Libiërs om terug te keren naar hun thuisland om zich met hun familie te herenigen. Op 14 en 15 april vertrokken respectievelijk Ahmed en Mohamed.

Ahmed was ondertussen vier jaar in Nederland waarvan de laatste 2 jaar ongedocumenteerd. Toen hij via IOM bij ons terecht kwam, liet hij weten dat hij graag z.s.m. naar zijn zieke moeder wilde terugkeren om met haar, zijn vrouw en de rest van de familie de Ramadan door te brengen. Met de DT&V zorgden wij ervoor dat er snel een vlucht geboekt werd.

Mohamed leefde in een AZC in Overijsel. Tijdens onze gesprekken liet hij weten dat de stress en het afwachten van zijn procedure een zware tol hadden geëist aan zijn mentale en fysieke gesteldheid. Hij was erg ongeduldig en wou zo snel mogelijk naar huis gaan. “Ook al geven jullie me nu een verblijfstitel, ik wil gewoon zo snel mogelijk naar huis, naar mijn familie.”. Het traject was enigszins moeilijk. Mohamed sprak geen woord Nederlands. We belde een tolk Arabisch, maar na een uur praten, vertelde Mohamed ons dat hij haar helemaal niet goed kon verstaan. Hij werd enorm gefrustreerd, dus we belde een andere tolk, ook deze tolk begreep hij niet. Hij gebaarde dat we moesten wachten, en nam zijn eigen telefoon en belde zijn vriend. Na 5 minuten begreep Mohamed alles wat we het laatste uur probeerde te vertellen, en had hij een grote lach op zijn gezicht! Zijn vlucht werd een dag na Ahmed’s vertrek geboekt.

Beide heren wouden een auto kopen, en deze verschepen naar Libië. Middels goede contacten met het verschepingsbedrijf, konden we regelen dat er een auto kon aangeschaft worden èn verscheept naar Libië!

Het werd nog even spannend, want de avond voor het vertrek van Ahmed kregen we van de DT&V te horen dat de luchtvaartmaatschappelijk geen luchtruimbagage meer accepteerde voor vluchten met als eindbestemming Libië.

Gelukkig waren we het er allemaal over eens dat we niet van Ahmed en Mohamed konden vragen om alles in Nederland achter te laten en enkel met zeven kg handbagage terug te keren. Met de DT&V werd afgesproken dat GWF de bagage na zou sturen. En zo geschiedde!

Na aankomst liet Ahmed weten dat, ondanks de problemen in Libië, het fijn was om terug te zijn.

Mohamed stuurde ons een filmpje omringd door zijn neefjes en nichtjes die blij “Hallo!” riepen naar de camera. Daarnaast stuurde hij ons zelfs een voice clip in het Nederland om te vertellen hoe blij hij was om weer thuis te zijn.

Op 22 april zou deelnemer Ibrahim vertrekken. Helaas kreeg hij de dag voor vertrek te horen dat zijn Covid-test positief was. Het traject is dus even gepauzeerd. Hopelijk kan hij toch snel vertrekken.

Onze geduldige deelnemer Hamza maakte de moedige keuze om zijn verblijfstitel in te leveren en terug te keren naar het land dat hij zo mist. Ondanks dat hij zich als eerste van de groep bij ons had aangemeld, moest hij door administratieve zaken langer wachten op een vlucht. Eindelijk kreeg vorige week te horen dat hij vandaag terug zal keren, na 10 jaar in Nederland te hebben geleefd!

Alvast Eid Mubarak toegewenst aan de heren en aan onze lezers!

Conferenties Caritas Augsburg & Fedasil (Reach out)

Gelukkig weerhoudt Covid-19 ons er niet van om onze expertise buiten onze landsgrenzen te delen en uit te breiden. In maart hebben wij digitaal mogen meeluisteren, praten en denken bij twee interessante conferenties; de eerste werd georganiseerd door Caritas Augsburg en de tweede door ERRIN.

De conferentie in Augsburg wordt elk jaar georganiseerd. Het thema van dit jaar was: “Update and exchange on return and reintegration counselling in Europe”. Er werd gesproken door negen verschillende landen over hoe terugkeerbegeleiding er in hun land uitziet en vorm wordt gegeven. Het was erg interessant om onze ervaringen te vergelijken!

De tweede conferentie stond in het teken van het Reach Out programma. Dit programma heeft als doel om de kennis over vrijwillige terugkeer binnen ‘onbereikbare’ groepen – gestrande migranten en migranten in transit – te vergroten. De betrokken instanties deelden de verschillende bevindingen die zij tijdens het (veld)werk hadden opgedaan. Wij kwamen o.a. te weten dat Fedasil in samenwerking met ERRIN en zes verschillende Europese steden een blueprint heeft ontwikkeld met daarin de best practices op het gebied van terugkeerondersteuning. Erg nuttig!

Terugkeerverhaal James

James kwam begin februari 2021 voor het eerst bij Goedwerk. In eerste instantie belde hij ons op het algemene nummer. “Can you help me go back home?”, was wat hij zei. De enige voorwaarde die hij had was anoniem te blijven in Rwanda.

Eerste kennismaking

In een lang gesprek op kantoor vertelde hij uitgebreid over wie hij was, en wat hem dreef om naar Nederland te komen. James is in Rwanda een bekend atleet. “I can run as fast as a puma”, grapte hij. Je kon de trots meteen in zijn ogen zien als hij over zijn passie sprak. Een andere passie van hem waren vliegtuigen. Hij werkte op het vliegveld in Rwanda. Toen hij met onze oprichter Elias kon spreken over allerlei modellen van vliegtuigen, kon hij zijn enthousiasme niet verbergen. “One day, you will sit in an airplane and you will hear me speaking to you as the captain of the airplane!”. Het is dus wel duidelijk dat James enorm ondernemend is en grote dromen heeft. Een van de redenen waarom hij niet als ongedocumenteerde migrant in Nederland wil verblijven.

Passie

James moest uit Rwanda vluchten door omstandigheden en kwam in Nederland terecht via zijn sportcoach. Hij bleef trainen, want daar ligt natuurlijk zijn passie, maar hij miste Rwanda enorm. Daarnaast wou hij niet het gevoel hebben dat hij stilstaat. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, en hij voelde dat hij geen kans van slagen had in Nederland. Het liefst gaat hij zo snel mogelijk terug naar Rwanda waar hij weer kan trainen en meedoen aan het wereldkampioenschap in Oregon.

Wantrouwen

In korte tijd, maar vele gesprekken verder hebben wij een herintegratieplan opgesteld. James wilde graag deel van zijn herintegratiebudget gebruiken t.b.v. zijn atletiek training. Een ander deel zou hij gebruiken om een kleine “poultry farm” op te starten en zo een inkomen voor zichzelf te genereren.

In samenwerking met de landenconsulent van Vluchtelingen Werk en de lokale partner in Rwanda hebben we gekeken naar de haalbaarheid van het plan. Dit was niet zonder obstakels. De wens van James om anoniem te blijven tegenover de partner zat in de weg. Hij was erg achterdochtig tegenover de partner en maakte zich zorgen over zijn veiligheid. Na een lang gesprek met de landenconsulent van VWN, de partner in Rwanda en James zelf, hebben we zijn zorgen kunnen wegnemen. Het herintegratieplan werd goedgekeurd door de partner en de terugkeer kon in gang worden gezet!

Dag van vertrek

Eenmaal op Schiphol aangekomen kon hij de gigantische glimlach niet van zijn gezicht krijgen. Nog even de koffers op de weegschaal; 10 kilo te veel! “The bag is full of presents for my family…”. Je zag meteen het verdriet in zijn ogen, dus we besloten om de koffer nog na te sturen.

Laatste berichten…

James is begin maart teruggekeerd naar Rwanda. Het was een enorm snel traject. Hij stuurt nog regelmatig berichten waarin hij de casemanager aanspoort om ook te gaan hardlopen, maar vooral ook verteld hoe blij hij is om terug te zijn. Hij is druk bezig met de hoogtetraining om zich voor te bereiden op de kampioenschappen. Wij wensen hem enorm veel succes!

Graag willen wij Vluchtelingen Werk en de lokale partner in Rwanda bedanken voor de prettige samenwerking en het mede mogelijk maken van dit succesvolle traject!

Follow by Email
Instagram