Daniël (Eritrea)

‘Enorm veel Eritrese jongens overleven de tocht niet of komen volledig beschadigd terug. Daniël is gezond en is een ervaring rijker.’

Daniël (Eritrea) 18 jaar, 3 jaar in Nederland Perspectief: terug bij moeder

Zonder aankondiging vertrok hij en uit het niets staat hij opeens weer op de stoep. Op veertienjarige leeftijd verlaat Daniël zijn moeder en geboorteland Eritrea. Op zoek naar een beter en veiliger bestaan, voor hemzelf maar vooral voor zijn moeder. Net als veel van zijn landgenoten maakt hij een lange en gevaarlijke reis die hem uiteindelijk in Nederland brengt. We maken Daniël slechts drie maanden mee. Hij is vastberaden: zijn toekomst ligt niet in Nederland maar in zijn geboorteland Eritrea.

Zonder zijn omgeving in te lichten besluit Daniël vier jaar geleden met twee vrienden de reis naar Europa te maken. Van Eritrea reist hij naar Soedan, waar het hem zeven maanden kost om geld voor het vervolg van zijn reis te regelen. Van Soedan reist hij met een groep verder naar Libië. Na vier maanden vindt hij een smokkelaar die hem verder kan brengen, via een nieuwe riskante route. De route blijkt té riskant. De hele groep wordt door de Libische politie opgepakt en vastgehouden. Tot grote verbazing van Daniël staat de smokkelaar borg. Zijn familie blijkt het bedrag te hebben betaald.

Inmiddels vijftien geworden, zet Daniël zijn tocht naar Europa via de Middellandse Zee voort. Daniël vertelt dat hij doodsbang was. Er waren die dag al twee boten met vluchtelingen gezonken. Ook hun boot heeft gebreken, maar ze worden godzijdank door de Italiaanse kustwacht gered. Via Italië en Zwitserland, komt Daniël uiteindelijk in Nederland terecht.

De aanvraag voor zijn verblijf in Nederland zorgt voor veel spanning en stress. Wat als de lange, gevaarlijke reis door Sudan en Libië voor niets is geweest? Wat als hij voor niets zijn alleenstaande moeder heeft achtergelaten? Hij vraagt het zich keer op keer af. Na zes maanden in spanning krijgt hij het verlossende woord. Zijn verzoek op verblijf is ingewilligd. Zijn laatste doel van deze reis, een verblijfsvergunning in Nederland, is nu gelukt. Met een beetje geluk en de hulp van zijn familie wordt zijn droom werkelijkheid. Het betere leven ligt nu binnen handbereik, zo denkt Daniël.

Hij vertelt ons dat hij na het krijgen van zijn verblijfsvergunning al snel enorme last krijgt van heimwee. Heimwee naar zijn land en zijn familie. Hij mist zijn moeder en wil zijn vader gaan zoeken, die lang geleden uit het niets is verdwenen. Hij ziet zijn kansen om een studie af te ronden en werk te vinden in Nederland langzaam vervagen. Hij voelt zich doodongelukkig in Nederland. Al snel maakt hij het bijzondere besluit terug te keren naar Eritrea.

Hij deelt zijn besluit met niemand, bang dat zijn kennissen en familie hem in verwarring zullen brengen.

Via VluchtelingenWerk Nijmegen kwam Daniël in oktober 2018 in contact met Goedwerk Foundation. We leerden een vriendelijke, timide jongen kennen die vastberaden was om terug in Eritrea op zoek te gaan naar zijn vader. Dit was niet altijd makkelijk. Daniël had geen telefoon en belde met telefoons van vrienden of familie. Dan regelden we transport en kwam hij niet. Andere keren stond hij ineens om vijf uur op de stoep. Regelmatig belden we met het COA of VluchtelingenWerk in Nijmegen om te vragen waar Daniël was. Ook zij hadden vaak geen idee. Toch lukte het om zijn laissez passer en alle andere zaken voor vertrek te regelen. Toen de vluchtdatum dichterbij kwam, werd het steeds spannender voor Daniël. Hij had nog nooit gevlogen en was nerveus over de reactie van zijn familie en vrienden in Eritrea.

Moment van vertrek

Toen was het moment daar. Een dag na kerst vloog Daniël samen met onze collega via Istanbul naar Asmara. De procedure bij de douane duurde lang en de bagage bleek zoek. Het maakte Daniël niet uit, hij was vooral blij om terug in Eritrea te zijn. En daar stond hij dan, in de woonkamer van zijn moeder en tante, uit het niets, zonder aankondiging.

Toen onze collega in de ochtend bij Daniël langsging was er een hevige discussie gaande. De moeder van Daniël was geschrokken en teleurgesteld: ‘Zonder diploma of geld, alle risico’s van zijn reis zijn voor niks geweest.’ Zijn tante dacht er anders over en probeerde moeder te overtuigen: ‘Enorm veel Eritrese jongens overleven de tocht niet of komen volledig beschadigd terug. Daniël is gezond en is een ervaring rijker.’ Zij dankt God dat Daniël nog leeft en is trots dat hij de dappere beslissing heeft genomen om terug te keren. Ook de buren en vrienden van Daniël bemoeien zich met de discussie. Ze zijn vooral enorm blij dat Daniël weer bij hen is, ook zijn moeder ziet dit uiteindelijk in en houdt hem nog eens stevig vast. Daniël zelf is erg gelukkig weer terug te zijn bij vrienden en familie. Hij is gemotiveerd om een nieuw leven op te bouwen en wil zo snel mogelijk op zoek naar zijn vader.

Het vluchtverhaal van Daniël is het vluchtverhaal van vele Eritrese jongens en daarom voor ons allen waarschijnlijk niet geheel onbekend. Toch zijn we diep onder de indruk van alle details die Elias met ons deelt: als kind in een Libische gevangenis, de angst om niet te verdrinken in de Middellandse Zee en de heimwee naar familie en het land waar je ook van houdt. Des te indrukwekkender dat een jonge jongen zelf de dappere beslissing maakt terug te keren naar zijn land. We hopen dat Daniël in Eritrea vindt waar hij zo naar verlangt: warmte van vrienden en familie, en zijn vader. Het ga je goed, Daniël!

Dank ook aan zijn regievoerder van DT&V en counselor bij VluchtelingenWerk in Nijmegen, die er mede voor hebben gezorgd dat Daniël goed is teruggekeerd!

Laatste berichten…

In februari en oktober 2019 bezoeken onze collega’s Daniël in Eritrea. Hij woont nog steeds bij zijn moeder en tante in huis, en werkt in een telefoonwinkel op de markt. Het laatste werkbezoek vertelt Daniël ons het verdrietige nieuws dat hij zijn vader heeft gevonden maar dat deze al jaren vast zit in detentie. Hij kan hem niet zien of opzoeken. Keer op keer herhaalt Daniël dat hij dankbaar is dat wij hem elke keer in Asmara weer opzoeken.

Follow by Email
Instagram