Dawid, (Ethiopië)

Zwaar vermoeid en enorm gespannen, zet hij zijn reis vanuit Mozambique alleen voort. De twijfel of hij de tocht zal overleven is groot. De dagelijkse honger en dorst breekt hem op.

Dawid, (Ethiopië)
43 jaar, 16 jaar in Nederland
Perspectief: weerzien met zieke moeder

Na een lange reis waarbij Dawid maar liefst tien landen doorkruiste en een periode in de illegaliteit in Nederland leefde, is hij in december 2018 teruggekeerd naar zijn geboorteland Ethiopië. Graag delen we met jullie het indrukwekkende verhaal van deze dappere en vooral veerkrachtige priester uit Bahir Dar.

Dawid werd geboren in het noordwesten van Ethiopië. Vanwege de politieke en economische situatie, ontvluchtte hij in 2000 zijn land, op zoek naar een beter leven elders. Het werd een lange, gevaarlijke reis.

Hij begon zijn tocht in Ethiopië. Dawid doorkruiste het land om van zijn geboortestad naar het dorp Moyale in Kenia af te reizen. Na een aantal weken ontmoet hij vijf landgenoten met hetzelfde plan: een nieuw leven starten in Zuid-Afrika. Een gevaarlijke en ingewikkelde reis, en daarom vonden ze een reisgids die hen zou begeleiden. Zijn landgenoten betaalden de gids $200,- maar voor Dawid was dit niet mogelijk. Hij bleef alleen achter. Eén dag later ontving hij alsnog het geld van een familielid uit Saoedi-Arabië. De groep was inmiddels vertrokken maar hij kon in ieder geval zijn tocht voortzetten.

Samen met 22 Somalische vluchtelingen reist hij verder naar Rwanda. Weer wordt hem geld gevraagd, ook dit keer kan hij het bedrag niet betalen en moet hij alleen achterblijven. Van Rwanda naar Burundi, via Tanzania naar Mozambique. Het is een lange en zware tocht. Hij heeft nauwelijks geld voor eten en drinken, en is gedwongen te bedelen. Soms reist hij met anderen, maar meestal is hij alleen. In Mozambique blijft hij achter terwijl de rest van de groep verder reist. Het risico dat hij opgepakt wordt en in de gevangenis terecht komt is groot. Hij vertelt ons dat veel van zijn landgenoten er al jaren vast zitten, zonder dat iemand weet waar ze zijn.

Richting Zuid-Afrika

Zwaar vermoeid en enorm gespannen, zet hij zijn reis vanuit Mozambique alleen voort. De twijfel of hij de tocht zal overleven is groot. De dagelijkse honger en dorst breekt hem op. Tót hij in Swaziland een dorpsgenoot tegenkomt. Hij wordt opgevangen in zijn huis en kan er blijven om te herstellen. Dawid is echter vastbesloten om Zuid-Afrika te bereiken. Met behulp van een vriend bereikt hij zijn eindbestemming Johannesburg. Opgelucht ontmoet hij een aantal vluchtelingen uit zijn dorp in Ethiopië. Zij helpen hem een nieuw bestaan op te bouwen. Hij kan geld lenen en koopt dekens die hij in omliggende dorpen voor een goede prijs verkoopt. In het begin gaat het goed maar na anderhalf jaar wordt ook het leven in Johannesburg voor hem te gevaarlijk. Hij ziet mensen om hem heen beroofd en vermoord worden, en besluit ondanks de lange reis die hij heeft gemaakt, om Zuid-Afrika te verlaten.

Aankomst in Nederland

Hij regelt een vals paspoort en landt uiteindelijk in Nederland. In de hoop hier een veilige haven te vinden, vraagt hij asiel aan. Deze wordt tot aan hoger beroep afgewezen. Na een aantal jaar in de illegaliteit, ziet Dawid geen toekomst (meer) in Nederland. Hij besluit terug te keren naar zijn geboortestad. Het lukt hem echter niet om alle papieren op orde te krijgen. Drie keer reist hij naar de ambassade af, elke keer wordt een reisdocument geweigerd.

In oktober 2019 komt Dawid in contact met Goedwerk. In korte tijd regelen we een brondocument vanuit Ethiopië waarmee Dawid alsnog een laissez passer kan aanvragen. Hij is dan ook enorm opgelucht als de Ethiopische Ambassade hem het reisdocument overhandigt. Hij wil zo snel mogelijk terugkeren. Zijn toekomst ligt in Ethiopië.

Terug naar Ethiopië

Op 11 december begeleidt een collega Dawid op Schiphol. Ze zijn er ruim van tevoren, Dawid wil geen enkel risico lopen zijn vlucht te missen. Zijn lange, zware reis op zoek naar een beter bestaan, brengt hem opnieuw naar zijn geboorteland Ethiopië. Speciale dank ook aan gemeente Amsterdam voor de extra ondersteuning voorafgaand aan vertrek.

Laatste berichten…

Wanneer we Dawid later spreken is hij erg blij en opgelucht. Het weerzien met zijn moeder heeft hem goed gedaan. Met de bijdrage van Goedwerk zal hij zo snel mogelijk een taxibedrijf starten.

Follow by Email
Instagram