Mary (Oeganda)

Haar besluit stond vast: terug naar Oeganda om een eigen bedrijfje te starten en haar kinderen weer de liefde en zorg te geven die ze nodig hebben.

Mary (Oeganda)
39 jaar, 10 jaar in Nederland
Perspectief: terug bij kinderen

Mary verliet het land en haar kinderen tien jaar geleden om een beter leven te vinden in Europa. Het lukte haar echter niet een bestaan op te bouwen en haar kinderen over te laten komen vanuit Oeganda. Vooral in de laatste twee jaar heeft Mary het ontzettend moeilijk gehad in Nederland.

Zij heeft meerdere keren gezegd dat haar geloof als Jehova haar door deze tijden heeft geholpen en haar bij Goedwerk heeft gebracht. Toen wij Mary voor het eerst spraken was het duidelijk dat haar besluit vast stond: terugkeren naar Oeganda om een eigen bedrijfje te starten en haar kinderen weer de liefde en zorg te geven die ze nodig hebben.

Mary is een slimme vrouw, weet goed in te spelen op emoties, kan manipulerend overkomen. Verschillende instanties in Amsterdam bleken haar te kennen, waarvan ze ook financiële ondersteuning ontving. Dit bemoeilijkte in het begin het proces om haar te begeleiden met terugkeer, en dat heeft Goedwerk vele mails en gesprekken gekost. In ons traject met Mary zijn we vanaf het begin heel duidelijk tegen Mary geweest en hebben heldere afspraken gemaakt. Dit bleek te werken. Ze kwam altijd netjes op haar afspraken en was beleefd en vriendelijk naar collega’s van Goedwerk. Samen regelden we in korte tijd haar geboorteakte zodat een ticket geboekt kon worden.

Terugkeer naar Oeganda kwam nu steeds dichterbij, een hele spannende stap na tien jaar in Nederland. Ze had echter een duidelijk plan voor terugkomst: het opzetten van een eigen bedrijfje, namelijk een smoothiebar in Kampala.

We hebben verschillende middagen met haar gezeten om haar plan uit te werken en apparaten uit te zoeken. Mary deed dit met enorme gedrevenheid, ze wist was ze wilde en het moest allemaal professioneel genoeg zijn. Dat is gelukt! Van de in-kind besteding heeft Mary een machine voor het persen van sinaasappels, een suikerspinmachine en twee professionele blenders gekocht. ‘The machines are so big and so professional! I am really happy!’, riep ze toen ze de grote dozen een paar dagen voor haar vertrek op ons kantoor uitpakte.

Na een intensieve maand, waarbij we Mary zeker twee keer per week op kantoor zagen, hebben we Mary ‘s ochtends op het vliegveld uitgezwaaid. Het was op het laatste moment nog spannend: ze bleek veel te veel (ruim twintig kilo te veel!) bagage meegenomen te hebben. Ook mede dankzij de hulp en het geduld van de zeer vriendelijke medewerker van IOM, is alles na enige stress toch op tijd goed gekomen.

We wensen Mary heel veel succes toe met haar eigen bedrijfje, en veel geluk bij de hereniging met haar moeder en kinderen in Oeganda.

Laatste berichten…

Mary is dolgelukkig om weer bij haar kinderen te zijn. In het begin woonde ze bij haar moeder in huis, inmiddels woont ze op zichzelf in Kampala. Ze heeft nog steeds een rotsvast geloof in God en gaat vaak naar de kerk.

Follow by Email
Instagram