Kofi (Ghana)

Hij hoopt op een nieuwe toekomst mét zijn familie in Ghana.

Kofi (Ghana)
56 jaar, 21 jaar in Nederland
Perspectief: een nuchter bestaan

Op zijn zeventiende verliet Kofi zijn geboorteland Ghana om af te reizen naar Europa. Naast Nederland heeft hij ook in Duitsland en België gewoond. Hij is drie keer getrouwd en heeft drie kinderen, die in Duitsland en Amerika studeren. In Nederland heeft Kofi zeventien keer vastgezeten, onder andere vanwege diefstal en drugs. Terug in Ghana hoopt hij een nieuw leven op de kunnen bouwen, zonder drugs en met familie.

Vanwege alle antecedenten is Kofi ongewenst vreemdeling verklaard. In totaal heeft hij zes jaar vastgezeten. Wanneer we Kofi ontmoeten is hij verslaafd, maar probeert sinds enige tijd af te kicken. Hij ontvangt hiervoor Methadon van Jellinek. De laatste twee jaar heeft Kofi in de Bed Bad Brood-opvang in Osdorp gewoond. Na veel stroeve gesprekken met Goedwerk besluit Kofi vanwege zijn gezondheidssituatie, leeftijd en illegaliteit terug te gaan naar Ghana.

De begeleiding vanuit Goedwerk verliep niet altijd makkelijk. Wij kennen hem als iemand die onverwachts kan reageren en regelmatig humeurig en ontevreden overkomt. Wanneer zaken niet naar zijn zin verlopen is hij kortaf, chagrijnig en heeft hij de neiging weg te lopen. Het is te begrijpen hoe moeilijk het voor hem is. Na een verblijf van achtentwintig jaar in Europa, kinderen die in Duitsland en Amerika wonen en zijn eigen leven dat hij niet op orde heeft, is zijn frustratie voorstelbaar.

In de laatste week voor vertrek lijkt het nog bijna mis te gaan. Het bedrag dat hij zal ontvangen van de DT&V en de Gemeente Amsterdam vindt hij tegenvallen. Hij had duidelijk hogere verwachtingen. Hij zegt op deze manier niet terug te willen keren. In een moeizaam en lastig gesprek, zijn we toch tot hem doorgedrongen en hebben hem duidelijk kunnen maken dat terugkeren met deze ondersteuning voor hem de beste optie is. Het is niet alleen geld, het is ook een nieuwe kans in het leven.

Laatste berichten…

Na zijn terugkeer spreken we Kofi regelmatig via Skype. Kofi lijkt een compleet andere man: hij ziet er verzorgd uit, lijkt ontspannen en gelukkig. Hij vertelt ons dat hij er erg van geniet om weer bij zijn familie te zijn. Hij heeft zelfs twee weken doorgebracht met zijn kinderen die hem vanuit Duitsland en de Verenigde Staten hebben bezocht. Ondertussen is hij bezig met zijn plannen voor een boerderij. Net buiten de stad heeft hij een stuk grond geërfd van familie. Ook in de liefde heeft Kofi succes: hij is weer samen met zijn vriendin van voordat hij – 21 jaar geleden – uit Ghana vertrok!

Follow by Email
Instagram